• Lezen op middelbare leeftijd helpt tegen alzheimer

  Tumblr_ltcp2pnri11qkkk01o1_500_large

  Wie op de leeftijd van 40-50 jaar één of meer oefeningen van het geheugen regelmatig beoefent, zou tot een derde minder kans hebben om geheugenverlies te ontwikkelen in zijn 70-er of 80-er jaren. Volgens de studie zou regelmatig lezen al een stap in de goede richting zijn. Ook sociale activiteiten komen in aanmerking, evenals breien, naaien… allemaal oefeningen die een zekere vorm van concentratie met zich meebrengen. Uit een ander onderzoek blijkt dat geheugenoefeningen zoals het lezen van boeken en tijdschriften, zelfs op oudere leeftijd een heilzaam effect hebben. Ook computeractiviteiten zouden een beschermend effect tegen geheugenverlies hebben bij mensen boven 70 jaar. Meer dan zeven uur per dag naar TV kijken kijken, zou de kansen op geheugenverlies daarentegen duidelijk doen toenemen. (Link)

 • Aspirine biedt bescherming tegen kanker

  Happy_pills_by_kehbee_large

  Een groep van 861 mensen met een verhoogd risico op kanker begonnen tussen 1999 en 2005 elke dag aspirine te slikken. Deze patiënten hadden allemaal het Lynch-syndroom, hiermee hebben ze een sterk verhoogde erfelijke aanleg voor het krijgen van verschillende soorten kanker. In 2007 was er nog geen verschil te zien tussen de aspirinegebruikers en de controlegroep, die een placebo kreeg. Maar in 2010 werden er in de controlegroep 34 tumoren ontdekt, tegen 19 in de aspirinegroep. Het duurde dus een aantal jaar voordat het effect van de aspirine te merken was. Uit verdere analyse bleek dat bij degenen die minstens twee jaar lang aspirine innamen het effect nog groter was. Bij deze patiënten verminderde het aantal gevallen van darmkanker met 63 procent vergeleken met de placebogroep. Het onderzoek werd gevoerd door wetenschappers van Newcastle University. (Link)

 • Nederalnders maken zelfreparerend plastic

  Tumblr_lqyonun2t81qhmxofo1_500_large

  Nederlandse wetenschappers hebben een nieuw materiaal gemaakt dat zichzelf kan repareren als het gebarsten of gebroken is.  Twee losse delen kunnen weer eenvoudig aan elkaar vastgemaakt worden door de delen tegen elkaar aan te houden en een klein beetje druk uit te oefenen. Het materiaal is gemaakt van supramoleculaire polymeren. Hierin zijn de onderlinge moleculen door middel van waterstofbruggen met elkaar verbonden. Deze zwakke aantrekkende krachten zijn te vergelijken met de aantrekkingskracht tussen magneten. Deze krachten zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat een plas water één geheel vormt in plaats van dat het uit losse druppels bestaat. Bij een klein aantal van dit soort verbindingen bestaat slechts een lichte aantrekkingskracht. De moleculen kunnen dan gemakkelijk van elkaar los gemaakt worden, zoals bij de meeste vloeistoffen het geval is. Een vervolgstap voor de wetenschappers is het ontwikkelen van harde plastics met dezelfde eigenschappen. Daardoor zouden zelfreparerende brilglazen of kinderspeeltjes gemaakt worden, maar ook zelfhelende coatings voor auto’s en schermen van mobiele telefoons en laptops behoren tot de mogelijkheden. (Link)

 • 92-jarige krijgt geen alchol zonder paspoort

  155855_10150331626065371_888250370_15868214_321296_n_large

  In Essex is een vrouw van 92 alcohol geweigerd omdat ze geen paspoort bij zich had. Hierdoor kon de winkelbediende niet de leeftijd van de vrouw vaststellen. Diane Taylor wilde voor haar zoon een fles whisky kopen toen ze naar haar identiteitsbewijs werd gevraagd. Ze had echter alleen haar donorcodicil op zak. "Eerst dacht ik nog dat ik een compliment kreeg, omdat ik er nog jong uit zie. Maar dat de verkoopster bleek bloedserieus. Ik vind het goed dat ze controleren op leeftijd. Maar dit gaat wel heel erg ver". Uiteindelijk heeft ze drank bij een andere winkel gekocht. (Link)

 • Vissers vinden reistas met 11 miljoen Japanse yen

  Adv5_large

  Japanse vissers hebben in hun netten een reistas gevonden met daarin 11 miljoen Japanse yen (102.000 euro) aan contant geld. Men vermoedt dat de tas in zee is beland tijdens de tsunami van 11 maart. In de tas werden ruim 1000 bankbiljetten aangetroffen, maar geen aanwijzing van wie de eigenaar zou kunnen zijn. Als de eigenaar zich niet meldt voor april, mogen de vissers hun vangst zelf houden. (Link)

 • Politie vernietigt 2 miljoen dollar aan boetes

  297847_10150442625623436_505168435_10372422_1924421234_n_large

  Zestien agenten uit New York  vernietigden een hele berg boetes van bevriende relaties weg. De agenten zijn inmiddels gearresteerd en voorgeleid. New York verloor hiermee zo'n 2 miljoen dollar aan inkomsten, schrijft The New York Times.  Toen een van de agenten nog wat geld dacht te verdienen aan drugssmokkel ging het fout. Zijn onderhandelingspartners bleken undercover-agenten te zijn. (Link)

 • Het lied van de dag: Michael Jackson - Thriller


  Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen trick or treat. De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. Michael Jackson was begin de jaren '80 één van de grootste popsterren. Zijn album Thriller, dat intussen bijna 104 miljoen verkochte exemplaren telt, is het best verkochte album aller tijden. Toen zijn carrière vorderde daalde zijn populariteit en verschoof de aandacht naar zijn excentrieke karakter en zijn privé-leven. Hij werd afgeschilderd als iemand die totaal afgezonderd leeft van de grote mensenwereld en zijn tijd liever met kinderen en dieren doorbracht. Op 26 juni 2008 stierf hij.

 • Het lied van de dag: U2 - Discotheque


  De Ierse rockband U2 is een unicum in de popgeschiedenis. Niet alleen wordt elke nieuwe single gegarandeerd een grote hit, de bezetting -Bono (=Paul David Hewson), Larry Mullen Jr, The Edge (=David Howell Evans) en Adam Clayton- is van het begin af altijd ongewijzigd gebleven. De groep, en dan vooral zanger Bono, is ook politiek actief voor de mensenrechten en steunt veel goede doelen. Bono richtte het merk Red op waarbij een deel van de winst naar goede doelen gaat.

 • Het lied van de dag: Zouk Machine - Maldon


  Bij onze Noorderburen is het vandaag de Afrikadag 2011! Meer info vindt u op deze site. Zouk Machine zijn: Christiane Obydol, Dominique Zorobabel en Jane Fostin, drie vrouwen van Frans-Antilliaanse origine. Vanaf 1998 zijn Christiane en Dominique alleen met zijn tweetjes doorgegaan. Cristiane en Dominique hebben vormen de harde kern van Zouk Machine. Zij hebben de groep opgericht in 1986, samen met Joëlle Ursell vormden ze Zouk Machine. Joëlle werd in 1988 vervangen door Jane Fostin, die bekend stond als de Whitney Houston van de Antillen. Hun cd Maldon uit 1990 was hun doorbraak.

 • Benzinepomp zit vol met bacteriën

  Tumblr_lkycrdqrde1qff6moo1_500_large

  Onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark analyseerde honderden oppervlakken van dingen die je dagelijks tegenkomt. De grootste broedplaats voor bacteriën bleek de benzinepomp te zijn, gevolgd door brievenbussen, roltrapleuningen, de toetsen van pinautomaten en parkeermeters. De knoppen van verkeerslichten en verkoopautomaten in winkelcentra haalden de top 5 net niet. "Niemand maakt deze dingen schoon, terwijl je ze dagelijks aanraakt.", zegt onderzoeker dr. Kelly Arehart. De onderzoekers onderzochten monsters uit zes Amerikaanse steden op adenosinetrifosfaat. Deze stof duidt op de aanwezigheid van bacteriën, gisten en schimmels. De grote hoeveelheden die op de voorwerpen werden aangetroffen kunnen ziektes verwekken. De onderzoekers adviseren dan ook vaak en grondig te handen te wassen. (Link)

 • Thuistest voor vruchtbaarheid mannen

  295943_301836399842614_100000487697792_1309017_446237014_n_large

  Onderzoekster Loes Segerink van de Universiteit Twente ontwikkelde een 'vruchtbaarheidschip' die zaadcellen kan tellen en hun beweeglijkheid kan vaststellen. Segerink promoveert 4 november op het ontwikkelen van de zogenoemde lab-on-a-chip. De chiptest is nauwkeuriger dan de simpele thuistests die nu op de markt zijn. Het duurt nog wel 5 jaar voor de chip op de markt is, aldus Segerink. De methode is volgens de onderzoekster eenvoudig en goedkoop. De chip is gemaakt van twee glasplaatjes die op elkaar zitten met aan de ene kant vloeistofkanalen en aan de andere kant elektroden. De chip, die een paar vierkante centimeter groot is, wordt in een klein apparaatje geschoven voor eenmalig gebruik. Door de kanalen loopt het spermamonster. Elektroden meten of er spermacellen langskomen. Mannen kunnen dus binnenkort hun eigen vruchtbaarheid meten. De onderzoekster kreeg al een prijs voor haar onderzoek en gaat nu het apparaat verder ontwikkelen. (Link)

 • Kunstenares is in gallerij bevallen

  Tumblr_ltpacqbaay1r47n46o1_r2_500_large

  De Amerikaanse kunstenares Marni Kotak is dinsdag voor de ogen van familie, vrienden en een selecte groep toeschouwers bevallen van een gezonde jongen in de Microscope Gallery in New York. De bevalling verliep vlekkeloos en het jongetje heet Ajax en hij weegt 4140 gram. Vanaf vandaag is de tentoonstelling van Kotak weer te zien, nu inclusief de opnames van de bevalling en 'overblijfselen van de geboorte', zo meldde de galerie. 'De sfeer in de galerie was magisch. Ik denk dat alle aanwezigen ontroerd waren door deze emotionele, rauwe en pure kunst'', zegt Katarina Hybenova. (Link)

 • 32.000 euro boete voor fout parkeren

  Tumblr_lrtt9rh8sn1qg4wb2o1_500_large

  Een vrouw in het Siciliaanse dorp Agrigento kreeg een boete van 32.000 euro wegens fout parkeren. Het bedrag lag zo hoog door een tikfout van de agent die de boete had uitgeschreven. De agent die het proces-verbaal opstelde, had per ongeluk het jaar 208 in plaats van 2008 genoteerd. De computer berekende daardoor een verkeerde intrest. 'Toen de eigenaresse van het voertuig de brief met de boete opende, werd zij onwel en moest ze naar het ziekenhuis worden overgebracht', schrijft de Italiaanse krant La Repubblica op haar website. Haar man ging naar het politiekantoor waar de fout werd rechtgezet en de boete bedroeg uiteindelijk 102 euro.

 • 5-jarig meisje neemt auto

  Tumblr_lt8kz2tyt31qhi11io1_500_large

  De 5-jarige Ameleah Kegley uit de Amerikaanse staat Ohio maakte zich zorgen toen ze haar moeder niet thuis aantrof, dus pakte ze de auto, een Lincoln Navigator uit 1999, om haar te gaan zoeken. Nadat het kind achteruit van de oprit was gereden en aan de overkant van de straat tot stilstand kwam, besefte ook zij dat dit niet ging werken, weet Mansfield News Journal. Ze belde het alarmnummer, legde de situatie uit en vroeg of iemand kon helpen bij het terugrijden van de wagen. "Het is heel donker hier en ik heb overal gezocht. Toen ik uit de bus kwam was mijn moeder er niet. En ik mis haar zo", vertelde de 5-jarige aan de hulpdiensten. Ze zei dat de politie snel moest komen omdat ze bang was dat haar moeder anders boos zou worden. De moeder was naar de spoed gebracht en had haar echtgenoot verwittigd maar die boodschap kwam nooit aan bij het dochtertje Ameleah. (Link)

   

 • Treinpassagier moet in vuilnisemmer plassen

  De nieuwe Duitse treinen hebben geen wc's. Zo moest een jongen dringend plassen, en daarom mocht hij van een conducteur in een prullenbak in de eersteklas plassen. Maar de machinist zag het en meldde het hogerop. De conducteur kreeg een boete van 100 euro en moet sindsdien 's nachts treinen bewaken. De conducteur stapte echter naar de rechter, die hem woensdag gelijk gaf. Er zijn geen regels hoe er in dergelijke gevallen moet gehandeld worden, dus die kan hij niets overtreden hebben. Daarom moet hij de boete nu niet betalen. De reizigersvereniging vindt dat de wc's terug moeten komen. (Link)

 • Australië heeft 's werelds grootste gouden munt

  Coin-t2_large

  In Australië is ’s werelds grootste gouden munt gepresenteerd. De munt is 80 centimeter in doorsnee en 12 centimeter dik. Er is 1000 kilo goud voor gebruikt met een zuiverheidpercentage van 99,9 procent. De munt werd geslagen ter ere van het bezoek van koningin Elizabeth aan Australi. Op de voorkant staat haar portret, op de achterkant een kangoeroe. Er is zo'n anderhalf jaar aan gewerkt. Met de munt kun je gewoon betalen, het is nominaal een miljoen Australische dollars waard. Het goud zelf is veel meer waard, ruim 37 miljoen euro. (Link & foto)

 • Het lied van de dag: Lykke Li - I Follow Rivers

  Li Lykke Timotej Zachrisson werd geboren op 18 maart 1986 en is bekend als Lykke Li. Ze is een Zweedse singer-songwriter die indiemuziek maakt.In 2007 verwierf zij internationale bekendheid met haar nummer "Little Bit". In 2008 bracht ze haar eerste album uit, Youth Novels. Dit album werd over het algemeen positief ontvangen.[3] Het belandde op de zeventiende plaats in een door het muziekblad OOR samengestelde lijst van de beste albums van 2008. In 2011 brengt ze “I follow rivers” uit, en The Magician maakte er een remix van. Vorig jaar maakte hij nog deel uit van Aeroplane, maar nu kennen we Stephen Fasano beter als The Magician.

   

 • Verhoogde bloeddruk door slecht slapen

  Tumblr_ltl4xwstgt1r2t9vxo1_500_large

  Oudere mannen die slecht slapen hebben een verhoogde kans op een hoge bloeddruk (hypertensie). De Amerikaanse onderzoekers onderzochten 784 mannen van 65 jaar oud. De slaapkwaliteit werd gemeten aan de hand van de lengte van de ‘diepe slaap’ per nacht. Mannen met de slechtste slaapkwaliteit (4 % diepe slaap) hadden 80% meer kans om een hoge bloeddruk te krijgen dan de mannen met een goede slaapkwaliteit (17% diepe slaap). Volgens de onderzoekers zijn er geen redenen om aan te nemen dat dit bij vrouwen anders zou zijn. (Link)

 • Vrouwen komen soms te vroeg klaar

  Tumblr_lruvged9ce1qemiy6o1_500_large

  Vrouwen komen soms te vroeg klaar, concluderen Portugese medici die 510 dames onderzochten. "Voor de groep vrouwen die voortijdig klaarkomt is dat meer dan vervelend," aldus wetenschapster Serafim Carvalho. "Veertig procent van de proefpersonen kwam eerder klaar dan zij zelf wilden." Drie procent van de vrouwen kan zelfs helemaal niet haar orgasme uitstellen en heeft er totaal geen controle over. Normaal gesproken wordt het probleem van voortijdige orgasmes gezien als een mannenprobleem, maar volgens Carvalho veroorzaakt het bij vrouwen net zoveel leed. (Link)

 • Vermiste kat Jack is na weken gevonden op vliegveld

  Tumblr_ltlkkle0t21qzya49o1_500_large

  De Amerikaanse kat Jack, die sinds 25 augustus vermist was nadat hij ontsnapte tijdens de bagage check van American Airlines op het vliegveld JFK in New York, is terecht. Hij is gevonden bij de douane en is meteen naar een lokale dierenarts gebracht. "De dierenarts heeft gezegd dat Jack het goed doet op dit moment", staat op de Facebookpagina van de vliegtuigmaatschappij. Karen Pascoe, eigenaar van Jack, werd dinsdag meteen geïnformeerd over de vondst. Jack zal naar Californië vliegen om daar herenigd te worden met zijn baasje. Vermoedelijk is Jack's kooi van een stapel afgevallen en open gegaan, waarna de kat de wijde wereld in kon trekken. Een Facebookpagina, die werd opgericht voor de vermiste kat, had meer dan 15.000 volgers. (Link)