• Het lied van de dag: Mark Ronson Feat. Amy Winehouse - Valerie


  Aardbevingen in Nieuw-Zeeland en Japan, een kernramp in Fukushima, FC De Kampioenen stopt ermee, William van Wales en Catherine Middleton huwen, een Arabische lente vol protesten, Osama Bin Laden en Moammar al-Qadhafi worden gedood, Prins Albert II van Monaco en Charlene Wittstock trouwen, op 18 augustus wordt Pukkelpop in Hasselt-Kiewit stopgezet nadat tijdens een kortstondig noodweer vijf doden en 140 gewonden vallen, in september begint de Occupy Wall Streetbeweging, de 7 miljardste mens wordt geboren op aarde, een dampende lente, een koele zomer, en op 23 juli 2011 werd Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. Dat was 2011… op naar 2012. De Britse soul-, jazz- en R&B-zangeres Amy Winehouse zong al in een rapband toen ze amper 10 jaar was. Haar debuutalbum Frank kwam uit in 2003 en werd meteen genomineerd door de Mercury Prize. Het jaar daarop won ze de Ivo Novello Award. Winehouse haalt geregeld boulevardpers door haar drug- en eetgewoontes en vooral haar alcoholprobleem, waar ze later zal aan overlijden. Haar muziek, waar ik spontaan een grijns op mijn gezicht van krijg, blijft wel bestaan.

 • Schilderij van Da Vinci is te licht geworden

  Het doek De Maagd en Kind met Sint Anna uit omstreeks 1510 is door restauratie te licht geworden. Twee kunstkenners zijn daardoor uit de adviescommissie van het Louvre museum gestapt. Zij zijn van mening dat men bij het museum te ver is gegaan met de restauratie van het doek. Bovendien zouden de werkzaamheden zijn uitgevoerd zonder fatsoenlijk onderzoek. Zeventien jaar geleden werd een opknapbeurt van het vijfhonderd jaar oude kunstwerk nog afgeblazen. Restaurateurs waren toen bang dat een van de oplosmiddelen Leonardo's ongeëvenaarde methode om contouren in te hullen zou verpesten. (Link)

 • Politie vindt 175 kilo kaviaar in mortuarium

  X_78293daa_large

  De Russische politie vond 175 kilo kaviaar in een koeling van een mortuarium van een ziekenhuis in Sint-Petersburg. De rode en zware kaviaar heeft een straatwaarde van honderdduizenden euro's. De eitjes van een steur waren verpakt in grote blikken met de tekst: “Luchtvaart Veiligheid. Geïnspecteerd”. Een deel van de lijkenopslag zou verhuurd zijn aan een lokale ondernemer die de koeling gebruikte om producten in op te slaan. (Link)

 • 12-jarige beleeft de film Home Alone echt

  Tumblr_lwppeihutw1qd7i6uo1_500_large

  Een twaalfjarige jongen uit La Mirada was dinsdag alleen thuis toen drie mannen aanklopten. Toen hij niet opendeed gingen de mannen achterom en braken in. Het jongetje belde ondertussen stiekem de politie. Terwijl de inbrekers het huis doorzochten, verstopte de jongen zich en bleef met de politie aan de lijn. Zo kon hij precies doorgeven wat er gebeurde. Uiteindelijk arriveerde de politie met loeiende sirenes en sloegen de daders op de vlucht. Er volgde een achtervolging, waarbij de boeven met hun auto op een ander voertuig knalden. Toch wisten twee van de verdachten per voet te vluchten. De derde werd wel gearresteerd. Naderhand prees de politie het verstandige optreden van de jongen. (Link)

 • 85-jarige leeft 82 jaar met kogel in hoofd

  Tumblr_lw2baluul41qgtoldo1_500_large

  Een 85-jarige Rus werd als 3-jarige peuter in zijn hoofd geschoten door zijn oudere broer. Die schoot per ongeluk met een pistool. De kogel van 1,2 bij 0,7 centimeter, sloeg in onder de neus van de piepjonge Rus. De man weet nog hoe hij 82 jaar eerder flauwviel en een aantal uren later weer wakker werd. Daarna herstelde hij, zonder enige vorm van medische hulp. Als volwassene werd hij een succesvolle ingenieur die zelfs werd onderscheiden met een belangrijke prijs door de autoriteiten in de toenmalige Sovjet-Unie. (Link)

 • Het lied van de dag: Midnight Oil - Beds Are Burning


  Midnight Oil is een Australische rockband, opgericht in 1971 onder de naam Farm. In 1976 werd de latere naam aangenomen, afgeleid van de Engelse uitdrukking "burning the midnight oil" die zoiets betekent als "tot 's avonds laat blijven werken". De groep rondom zanger Peter Garrett kreeg in de jaren '80 van de twintigste eeuw internationale bekendheid, onder meer dankzij de single 'Beds are Burning'. Hun betrokkenheid bij diverse politieke vraagstukken werd naast hun rauwe rockstijl een handelsmerk. Dit sprak onder andere uit de thematiek van de lp 'Diesel and Dust'. Het eerdergenoemde 'Beds are Burning' van die lp heeft in de Nederlandse hitlijsten gestaan en vroeg aandacht voor de positie van de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals. Als gevolg van zijn politieke activiteiten verliet Garrett eind 2002 de band, die daarmee ophield te bestaan. De andere bandleden bleven samenwerken, zij het niet langer onder de naam Midnight Oil.

 • Muziek verzacht de pijn

  Tumblr_lww34utxub1r74hg4o1_400_large

  Tijdens een onderzoek van de University of Utah luisterden 143 personen naar muziek terwijl zij een pijnschok in hun vingertopje kregen. De deelnemers werd gevraagd om aandacht naar de muziek te luisteren, de melodieën te volgen en ongebruikelijke tonen te identificeren. Op die manier werden hun gedachten van de pijn afgeleid. Hoe aandachtiger iemand luisterde, des te minder was de pijn. Bij deelnemers die bang waren voor de pijn was het effect het grootst. Volgens onderzoeker David Bradshaw doet de soort muziek er ook niet toe. "Het moet de interesse hebben van de patiënt. Die moet er aandachtig naar kunnen luisteren". (Link)

 • China wil de hoogste luchthaven ter wereld bouwen

  Tumblr_lwc01derrf1ql7cx6o1_500_large

  China wil in Tibet een luchthaven bouwen op een hoogte van 4.435 meter. Het project zal 214 miljoen euro kosten. De luchthaven is 101 meter hoger dan de huidige hoogste luchthaven, die ook in Tibet ligt. De nieuwe luchthaven maakt deel uit van een groter plan om te investeren in de infrastructuur van Tibet en zo de levensstandaard te verbeteren. Tegenstanders beweren dan weer dat de investeringen vooral bedoeld zijn om meer Chinese migranten naar Tibet te lokken, om op die manier de boeddhistische cultuur in de opstandige provincie te verzwakken. (Link)

 • 550.000 euro namaakgeld omgewisseld

  Tumblr_lpr2auedag1qidm0qo1_1280_large

  Inbrekers hebben in een bank in Moskou voor meer dan 550.000 euro aan namaakbiljetten omgewisseld voor echte roebel-, dollar- en eurobiljetten. Een 52-jarige bankmedewerkster ontdekte de valse biljetten. De Russische recherche denkt dat de diefstal met hulp van het bankpersoneel is voorbereid.  (Link)

 • Bacteriën maken Britse afvoerbuizen vrij

  Img_2282_156025236_large

  Na Kerstmis gieten veel Britten het vloeibaar bakvet uit de pan in de gootsteen in, maar het vloeibare vet stolt verderop in het riool. Daar koekt het vast aan de leidingen en kan het verstoppingen veroorzaken. In het ergste geval kan de afvoer weer teruglopen naar de gootsteen. Het Britse waterbedrijf Yorkshire Water doet nu microbiotische bacteriën in het rioolwater. Die moeten de vetverstoppingen oplossen. Die bacteriën lijken op de goede bacteriën die in microbiotische drankjes zoals Yakult zitten. Sinds een week gooien ze het in het rioolwater zodat ze nu, vlak na Kerst, minder blokkades hebben in het rioolsysteem. De bacteriën zijn te vergelijken met bacteriën in het menselijk lichaam. Het is dus niet gevaarlijk voor de rioolbuizen of voor de medewerkers. . Alleen dit jaar hebben ze al 18.000 verstoppingen moeten oplossen, met ongeveer 2000 ton vet. 37 procent van alle verstoppingen komt door vet dat door de gootsteen is gegooid, zegt het bedrijf. (Link)

 • Geen hangjongeren dankzij varkensmest

  Ferdinand_the_pig_by_sekundek_large

  In het Britse Middlesbrough klaagden bejaarden over jongeren die op een weiland bij elkaar kwamen. Daar dronken ze alcohol en rookten ze zelfs wiet. Eerder werden al hoge pieptonen en klassieke muziek ingezet om ze weg te jagen maar niets leek de jeugd te deren. Totdat de gemeente besloot een flinke laag varkensmest over het weiland te strooien. Sindsdien hebben de jongeren zich niet meer op het veld vertoond. De inwoners hebben bovendien naar eigen zeggen veel liever last van de stank dan van de tieners. (Link)

 • Krokodil vernietigt lawaaierige grasmaaier

  Een verzorger uit een dierentuin in Australië was het gras aan het maaien, maar kwam te dichtbij een krokodil, waarna het dier naar de grasmaaier greep. De grasmaaier verzoop in het zwembad van de krokodil. ."Toen hij het te pakken had bewaakte hij het apparaat. Het was zijn trofee", zegt één van de verzorgers. Door hem met een stuk vlees naar de andere kant te lokken is de grasmaaier inmiddels weggehaald. Krokodil Elvis staat bekend om zijn territoriale gedrag. Hij werd gevangen toen hij boten in een haven aanviel. Hij heeft ook al twee vrouwelijke krokodillen opgegeten in gevangenschap. (Link)

 • Nederlandse bevalt vlak voor de ziekenhuisingang

  11776710-md_large

  Een Nederlandse zwangere vrouw is voor de deur van het St. Anna ziekenhuis in Geldrop bevallen, meer bepaald in de auto waarmee ze naar het ziekenhuis werd vervoerd. Toevallig vierde het St. Anna ziekenhuis gisteren de 1000e bevalling in het hospitaal sinds de opening van de kraamsuites in 2008. Patiënten en bezoekers kregen beschuit met muisjes. (Link)

 • Het lied van de dag: Scooter - How Much Is The Fish

  Scooter is een Duitse raveband uit Hamburg, die vanaf 1994 diverse hits heeft gescoord. In het begin, in het ravetijdperk van de jaren 90, bevatte de muziek van Scooter veel snelheid en acidinvloeden, maar hun stijl veranderde gaandeweg in Duitse hardhousemuziek. Ze hebben in totaal zo’n 20 albums waarbij de laatste “The Big Mash Up” dit jaar verscheen. Het liedje van vandaag komt uit mei 1998.

 • Drie Nederlanders vieren tweede kerstdag in lift

  Img_0601_106245189_large

  In Tilburg hebben drie familieleden met kerst 17 uur vastgezeten in een lift van een kantoorcomplex. De oudste van de drie (53) wilde zijn 43-jarige broer en 51-jarige zus zijn nieuwe werkplek laten zien, maar geraakten nooit tot die werkplek. De lift bleef halverwege steken en de drie hadden geen gsm bij zich. Vanochtend vroeg kon het drietal daarom pas bevrijd worden door collega's van de man. Hun familie had gisteren al wel alarm geslagen. De politie had daarna op diverse plekjes gezocht, maar hen niet kunnen vinden. De broers en zus vierden kerst dan maar in de lift. Ze maakten zich niet teveel zorgen, omdat zij wisten dat ze dinsdagochtend wel ontdekt zouden worden. (Link)

 • Maagdelijkheidstest verboden in Egypte

  Tumblr_lw3pyxwl2d1qfmq3mo1_500_large

  Een Egyptische rechtbank heeft bepaald dat niet langer maagdelijkheidstesten mogen worden gedaan op vrouwelijke gedetineerden in militaire gevangenissen. De aanwezige activisten juichten toen de rechter de beslissing uitsprak. De zaak was aangespannen door Samira Ibrahim, die naar eigen zeggen door het leger is gedwongen tot een maagdelijkheidstest. Die werd gedaan nadat ze was opgepakt tijdens een protest op het Tahrirplein in Caïro. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn meer vrouwen aan zo'n test onderworpen.  (Link)

 • Arme Colombianen krijgen roltrap

  In de Colombiaanse stad Medellín is in de buitenlucht een roltrap geopend. Burgemeester Alonso Salazar van Medellín sprak van een wereldprimeur. Hij zei dat voor het eerst een roltrap speciaal voor de armen in de sloppenwijk is gebouwd. De zes aaneengeschakelde roltrappen stijgen 384 meter. Ze vervangen een betonnen trap die de 12.000 bewoners van Comuna 13 gebruikten voor hun dagelijkse gang naar het centrum van Medellín. (Link)

 • Schadevergoeding na gevaarlijk recept uit de krant

  Tumblr_ltya4pxpxp1r4df0io1_500_large

  Een Chileense krant had in 2004 een recept geplaatst voor churros, langwerpige deegstengels. Die zouden op 250 graden moeten worden gefrituurd. „Dat leidt tot een explosie die zo heftig is dat de spetters het plafond raken en de maker van het gerecht overspoelen. Wie het gepubliceerde recept trouw volgt, kan dat niet voorkomen”, oordeelde het Hooggerechtshof in het Zuid-Amerikaanse land. De rechters sloten zich aan bij vonnissen van lagere rechters. Dertien lezers die brandwonden opgelopen hebben krijgen omgerekend iets meer dan 125.000 euro. (Link)

 • Kinderkoor zingt "Stille nacht, jointje gepaft"

  Een kinderkoor bracht in eerste instantie een vroom kerstlied, maar de tekst was alles behalve traditioneel. Zo zongen de kinderen in het Shoppingcenter Gent Zuid : 'Stille nacht, jointje gepaft'. Het lied ging verder onder andere in op het stelen van drank en het snuiven van lijm. Bij het couplet 'Hé rosse mongool, kruipt t'rug in de riool' keken de voorbijgangers zeer verwonderd op. In een filmpje op YouTube is te zien dat het kinderkoor afsluit met de tekst “Niet elk kind is even gemakkelijk, bel daarom de Opvoedingslijn”. De stunt bleek een initiatief van Opvoedingslijn.be. (Link)

 • Het lied van de dag: James Morrison feat. Nelly Furtado - Broken Strings

  Vandaag een zijdezacht liedje van James Morrison die hulp kreeg van de mooie Nelly Furtado. Op 13-jarige leeftijd begon James op eigen houtje gitaar te spelen nadat zijn oom hem had laten zien hoe je een bluesriff speelt. Nadat hij jaren songs van andere artiesten speelde, begon Morrison uiteindelijk zelf liedjes te schrijven. In 2005 tekende hij een platendeal bij Polydor Productions, "You Give Me Something" werd als eerste single uitgebracht op 16 juli 2006 in Engeland en behaalde de vijfde plaats in de hitlijsten. Nelly Furtado werd in Canada geboren als een van de drie kinderen van Portugese ouders. Op haar negende leerde ze trombone en ukelele spelen en twee jaar later keyboard. Op haar dertiende componeerde ze haar eerste eigen liedjes. Daarop vormde ze een triphopgroep genaamd Nelstar, waarmee ze acht keer speelde op de "Lilith Fair", een tournee voor vrouwelijke artiesten eind jaren negentig.